top of page

Worstel je met aanhoudende vermoeidheid?

Bijgewerkt op: 30 dec 2024

Lukt uitrusten en ontspannen niet meer, heb je allerlei (onverklaarbare) fysieke klachten, ben je emotioneel uit balans en kun je je maar moeilijk concentreren? En heb je een stressvolle periode of ingrijpende gebeurtenis achter de rug? Dan heb je mogelijk te maken met de gevolgen van chronische stress.

Gestreste dame

Wat is stress?

Stress betekent letterlijk spanning. En hoewel we in en tijd leven waarin het woord vooral negatieve associaties lijkt op te roepen, is stress zeker niet ongezond.

Ons stresssysteem heeft namelijk belangrijke activerende functie; bij alles wat we doen hebben we een zekere mate van stress nodig, zoals; opstaan, bewegen, douchen, auto rijden, lezen, concentreren, sporten… Je zou deze spanning dus ook wel ‘activiteit’ kunnen noemen.

Steeds wanneer we in actie komen, activeert stress ons zenuwstelsel en zet daarmee neuro-hormonaal het een en ander in werking. Stress helpt je uit de spreekwoordelijke startblokken te komen en ook om daarna nog even door te kunnen gaan.


Hoe herstellen we van stress?

Gedurende de dag rusten we na emotionele, mentale of fysieke inspanning meestal even uit, nemen een koffiepauze of een lunch break. En in de avond gaan we naar bed om te slapen. Zo geven we ons lijf de gelegenheid om ons energiepeil weer op niveau te krijgen. Vooral tijdens onze nachtrust herstellen we mentaal en fysiek en zo kunnen we de volgende ochtend weer fris en fruitig aan een nieuwe dag beginnen.

 

Wanneer ons stresssysteem in balans is en we inspanning en ontspanning goed weten te doseren is er vaak niks aan de hand. Echter wanneer omstandigheden – of wij zelf – gedurende een langere periode veel van ons vragen gaat het vaak mis. Want té vaak, té veel en té lang stress ervaren kan tot roofbouw leiden. En door de langdurig aanhoudende stress die hiermee gepaard gaat, uiteindelijk zelfs tot burn-out.

 

‘Herstel van stress en burn-out. Eerst fysiek, dan mentaal.’

(bron: CSR Centrum – Expertisecentrum Stress en Veerkracht)


De CSR-methode bij herstel van chronische stress en burn-out

Met het oog op de fysiologische effecten van chronische stres op ons lijf en ons brein, kent de CSR-methode een bio-psycho-sociale aanpak en werkt volgens 3 stappen:

  1. Roofbouw stoppen (en zorgen dat je lijf weer kan gaan herstellen)

  2. Zelfmanagement ontwikkelen (inzicht en tools verkrijgen waarmee je beter voor jezelf kunt zorgen en gezondere keuzes leert maken)

  3. Re-integratie (opbouw van werkzaamheden op een manier die bij jou past)

 

Als er voldoende draagkracht is hersteld, kan er pas op een diepere laag gewerkt worden.


Systemische kijk op chronische stress en burn-out

Systemisch Werken kent als uitgangspunt het verkrijgen van inzicht in jouw eigen plek in een systeem, (welk systeem dan ook) en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je kunt in je relatie, gezin, vriendschappen, werkomgeving ontdekken waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei.

Onderwerpen die systemisch gezien een rol kunnen spelen bij het ontstaan van burn-out zijn nog niet (of onvoldoende) genomen rouw, plekverwarring, passie in de schaduw.

Om tot duurzaam herstel te komen is coaching op identiteitsniveau daarom essentieel als het gaat om verlies en teleurstelling als onderdeel van ons leven, vanuit de plek kunnen leven die er voor jou is (als man/vrouw, oudste zoon, jongst dochter, kind van je ouder, etc..), en gedij je het beste wanneer je kunt leven en werken vanuit bezieling (met zingeving).

Het is dus waardevol om te kijken naar waar bij jou sprake is van verdriet dat nog gevoeld wil worden, hoe het komt dat je gemakkelijke iets op je schouders neemt wat niet van jou is of je grenzen uit het oog verliest en in hoeverre jij jouw (werkende) leven als zinvol en inspirerend ervaart.

 

‘Burn-out is een uitvalsverschijnsel op cognitief, emotioneel, fysiek en spiritueel niveau. Om blijvend te herstellen, is dan ook een holistische aanpak noodzakelijk’

(bron: Van burn-out tot levenszin, auteur Jan Coerts)



Wat moet je doen als je burn-out bent? 


 

ABR samen met

In samenwerking met onder andere Yumen Coaching, Saskia van Gilst, helpen we mensen met burn-out klachten bij een duurzaam herstel en het terugvinden van een nieuwe, gezonde weg richting werk en leven.

 

Over Yumen Coaching

Uit persoonlijke ervaring weet zij hoe ingrijpend het kan zijn om jezelf te verliezen. Wat ze daarin op haar eigen levenspad tegenkwam was bijvoorbeeld het verlies van een dierbare door suïcide, de ingewikkelde scheiding van haar ouders en het verlies van haar gezondheid. En zo kwam ook zij uiteindelijk in een burn-out terecht.


Zoals ze zelf zegt: Op de weg terug naar ‘huis’ ben ik mezelf steeds weer opnieuw ‘tegengekomen’ en ontdekte ik nieuwe routes die me brachten op waardevolle plekken waar ik nog niet geweest was. Zo leerde ik mijn verdriet te voelen. En door te rouwen ontstond er wonderlijk genoeg ook weer ruimte voor een vrij en betekenisvol leven.

Als coach helpt ze je graag bij het onderzoeken van wat jou heeft ‘uitgeput’. En helpt ze bij het herstellen van de verbinding tussen jouw hoofd, hart en lijf. Zodat je weer voet kunt zetten in je eigen levensstroom. Jij zet de stappen, zij begeleid je daar liefdevol bij. Haar stijl daarbij is: betrokken, warm, uitnodigend, lichaamsgericht.


Meer info? Neem contact op met ABR en ze brengen je met me in verbinding.

bottom of page