Tijdens Prinsjesdag werden de kabinetsplannen voor 2025 gepresenteerd. Ook op het gebied van sociale veiligheid zijn er belangrijke wijzigingen aangekondigd.
Aanpak van grensoverschrijdend gedrag
Een van de belangrijkste maatregelen is de aanpak van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. In 2025 lanceert de overheid een actieprogramma om seksueel grensoverschrijdend gedrag te bestrijden. Dit programma omvat nieuwe wetgeving, publiekscampagnes en initiatieven om een veilige werkomgeving te creëren. Ook wordt de rol van omstanders benadrukt, en zal er extra aandacht zijn voor hulpverlening. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werkt nog dit jaar aan wetgeving die werkgevers verplicht om een klachtenprocedure en gedragscode in te voeren.
Verplichte vertrouwenspersoon
Op dit moment worden meer dan een miljoen werknemers geconfronteerd met pesten, intimidatie, discriminatie en agressie op de werkvloer. Om de sociale veiligheid te verbeteren, komt er een wetsvoorstel dat organisaties met tien of meer medewerkers verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit kan een interne medewerker zijn, of iemand die via een branchevereniging of arbodienst wordt ingezet. Het voorstel ligt momenteel bij de Eerste Kamer ter goedkeuring.
Overige plannen voor gezond en veilig werken
Duurzame inzetbaarheid
Het kabinet maakt extra budget vrij voor programma’s die werknemers helpen om gezond en duurzaam inzetbaar te blijven. Een van de initiatieven is het Individueel Duurzaam Inzetbaarheidsbudget, waarmee werknemers kunnen investeren in hun eigen gezondheid en ontwikkeling.
Regelgeving voor asbest en gevaarlijke stoffen
In 2024 wordt de Regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten uitgebreid met nieuwe beroepsziekten. Ook werkt het kabinet aan nieuwe regelgeving voor de omgang met asbest en andere gevaarlijke stoffen.
Opleidingseisen preventiemedewerker
In de Rijksbegroting voor 2025 wordt geëvalueerd of er ook in Nederland specifieke opleidingseisen moeten komen voor preventiemedewerkers, zoals in andere EU-lidstaten het geval is.
Re-integratie tweede spoor
Voor werknemers van kleine en middelgrote ondernemingen wordt er gewerkt aan aanpassingen in de re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar. Dit houdt in dat werkgevers zich vanaf het tweede jaar van ziekte kunnen richten op re-integratie bij een andere werkgever, mits de werknemer hiermee instemt of toestemming krijgt van het UWV.
Arbovisie 2040
De Arbovisie 2040 zet de ambitie neer om richting 2040 de arbeidsomstandigheden in Nederland te verbeteren, met als doelen minder arbeidsongevallen en een daling in ziekteverzuim door werkgerelateerde oorzaken.
Meerjarenprogramma RI&E
Het meerjarenprogramma Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is tussen 2019 en 2023 uitgevoerd om de naleving en kwaliteit van de RI&E bij kleinere bedrijven te verbeteren. De eindevaluatie van dit programma wordt in 2024 verwacht.
Met deze plannen wil het kabinet bijdragen aan een gezondere, veiligere en duurzamere werkomgeving voor alle werknemers in Nederland.
댓글