top of page

Kabinet wijzigt ontslagrecht, dat heeft gevolgen voor werkgevers en werknemersHet ontslagrecht wordt ingrijpend veranderd, en dat gaan werkgevers en werknemers allebei merken. Een van de belangrijkste maatregelen die het kabinet neemt is dat het makkelijker wordt om iemand te ontslaan, dat is vandaag besloten in de ministerraad.

In plaats van dat een werkgever moet aantonen dat er één duidelijke ontslagreden is, mag hij ook aantonen dat er meerdere 'kleinere' redenen zijn om van een personeelslid af te willen. Wel heeft de werknemer in zulke gevallen recht op meer ontslagvergoeding.

Bronnen bevestigen ook aan de NOS dat er vanaf 2020 weer drie jaar op rij een flexcontract mag worden aangeboden. Nu mag iemand maximaal twee jaar zonder vast contract werken. Daarnaast wordt de proeftijd verlengd: werkgevers mogen werknemers een proeftijd van vijf maanden geven.

Lees hieronder wat er verandert voor jou:

Heb je een vast contract? Dan heb je straks een proeftijd van vijf maanden in plaats van twee. Ook kun je gemakkelijker worden ontslagen. In plaats van één 'volledige' reden voor ontslag (bijvoorbeeld 100 procent niet functioneren) kan je werkgever straks ook meerdere 'kleinere' redenen aanvoeren (bijvoorbeeld 80 procent niet functioneren en je weigert wel eens werk). In dat geval krijg je wel een hogere ontslagvergoeding. Als je ergens al lang in dienst bent, krijg je juist een lagere vergoeding.

Heb je een tijdelijk contract?

Dan mag je iets langer bij je werkgever blijven. In plaats van drie tijdelijke contracten in twee jaar mag je er straks drie in drie jaar. Om daarna opnieuw een tijdelijk contract te krijgen bij dezelfde werkgever, moet je minstens drie maanden uit dienst zijn. Dat zijn er nu zes. Ook bouw je als flexwerker straks vanaf je eerste werkdag een ontslagvergoeding op. Dus als je bijvoorbeeld een half jaar in de horeca werkt en je contract wordt niet verlengd, heb je al recht op een vergoeding.

Ben je payroller? Dan word je gelijkgesteld aan 'gewone' werknemers. Ook jij moet straks bijvoorbeeld verplicht pensioen opzijzetten. Werkgevers mogen daar nu nog zelf voor kiezen.

Ben je oproepkracht? Dan hoor je straks minimaal vier dagen van tevoren wanneer je verplicht beschikbaar moet zijn. Je kunt dus niet meer zeven dagen in de week, 24 uur per dag oproepbaar zijn.

Ben je werkgever? Dan kun je werknemers gemakkelijker ontslaan. Daar staat tegenover dat de mensen die bij jou in dienst zijn al vanaf hun eerste werkdag recht hebben op een ontslagvergoeding, in plaats van na twee jaar. Alleen als je met pensioen gaat, ziek wordt of failliet gaat, hoef je die ontslagvergoeding niet te betalen. Ook moet je straks meer WW-premie betalen voor flexwerkers en andere werknemers met een tijdelijk contract.

 

"Deze plannen moeten meer mensen aan vast werk helpen, omdat dat aantrekkelijker wordt voor werkgevers." Politiek verslaggever Marleen de Rooy

 

Politiek verslaggever Marleen de Rooy: "In Nederland werken te veel mensen met een kort tijdelijk contract, zegt het kabinet. Dat is een probleem omdat zij onzeker zijn over hun financiën en bijvoorbeeld ook geen pensioen opbouwen. Deze plannen moeten meer mensen aan vast werk helpen, omdat dat aantrekkelijker wordt voor werkgevers."

Medewerkers in vaste dienst ontslaan wordt dus makkelijker. Mensen met een flexcontract laten werken wordt duurder voor werkgevers. Zij gaan meer WW-premie betalen voor deze werknemers.

Alle werknemers in vaste dienst en ook flexwerkers krijgen vanaf dag één recht op een ontslagvergoeding, ook als er sprake is van een proeftijd. Voor elk jaar dienstverband wordt de vergoeding opgebouwd met een derde van het maandsalaris.

Eerder waren werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbond FNV al kritisch over een aantal aspecten van de wet. De beide organisaties wilden vandaag nog niet uitvoerig reageren, in afwachting van de officiële presentatie van het kabinet. Wel zegt de FNV dat het geen oplossing is om de positie van werknemers te verzwakken.

Bron: NOS / Politiek

bottom of page