top of page

Voorjaarsdaling verzuim zet door, werkend Nederland herstelt van griep

In april daalde het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland naar 4,5% ten opzichte van 5,0% in maart 2023. Daarmee nam het verzuim voor de tweede maand op rij af. Dat komt vooral doordat minder medewerkers ziek waren door de griep. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten HumanCapitalCare en ArboNed, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor circa 1 miljoen medewerkers.


Voorjaarsdaling

Na een verzuimpiek door de griepepidemie in februari van dit jaar, zet de voorjaarsdaling in verzuim nu verder door. Deze voorjaarsdaling is een jaarlijks terugkerende trend aan de vooravond van de zomerperiode. De daling komt voornamelijk door een afname van verzuim dat korter dan zes weken duurt, waaronder griep. De omslag blijkt ook uit de forse afname van het aantal verzuimmeldingen. In april registreerden HumanCapitalCare en ArboNed 44 verzuimmeldingen per 1.000 werkenden. Een maand eerder lag dat aantal nog op 74 verzuimmeldingen.


Niveau van voor corona benaderd

De verzuimcijfers laten – zoals altijd – verschillen zien tussen het mkb en de grote bedrijven. Het verzuimpercentage bij bedrijven tot 200 medewerkers benadert al enkele maanden het niveau van voor corona. Afgelopen maand zette deze beweging zich ook in bij grote bedrijven. De verzuimpercentages waren 4,1% in het mkb en 5,1% bij grote bedrijven ten opzichte van respectievelijk 4,5% en 5,9% in maart.


Neem tijd voor herstel

"Dit is de periode waarin veel werkgevers en werknemers uitkijken naar de zomervakantie", zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. "Het positieve effect van vakantie moeten we niet onderschatten. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er werknemers die meer werkdruk ervaren. Dat hoeft voor de korte termijn geen probleem te zijn, maar na een tijdje is het juist belangrijk om even vrij te nemen van je werk, zodat je op kunt laden. De zomervakantie biedt daarvoor vaak wat meer ruimte. Houd bij het maken van het vakantierooster wel rekening met de belasting van de collega's die thuisblijven.” Bron: HumanTotalCare

Comments


bottom of page