top of page

Succesvol solliciteren voor introverte (gesloten) mensen

Introverte mensen hebben vaak een hekel aan sollicitatiegesprekken. Ze staan niet graag in de spotlights en worden zenuwachtig van het idee dat zij zichzelf moeten verkopen. Ze denken dat zij zich op een extraverte manier moeten profileren om een goede indruk te maken. Niets is minder waar.Sterke eigenschappen

Introverte mensen hebben vaak ronduit een hekel aan sollicitatiegesprekken. Maar een introverte kandidaat hoeft zich absoluut niet op een extraverte wijze te profileren. Juist met behulp van hun specifieke eigenschappen, kunnen introverte mensen een ijzersterke indruk maken tijdens het sollicitatiegesprek. Een introvert persoon heeft vaak andere, sterke positieve eigenschappen, zoals loyaliteit, doorzettingsvermogen en een goed analytisch inzicht. Hier hechten werkgevers veel waarde aan. Zeker voor bepaalde functies. Hieronder volgen 7 stappen die je kunt gebruiken om succesvol te kunnen zijn bij het solliciteren.

Stap 1: Ontwikkel een andere kijk op solliciteren

De introverte sollicitant kijkt met jaloerse blik naar de extraverte kandidaat die gemakkelijk aan een baan komt door zijn vlotte babbel. Hoe kan een introverte kandidaat in zo’n markt concurreren? Bekijk het eens van de andere kant. Werkgevers zijn niet enkel op zoek naar extraverte mensen. Sterker nog, voor de meeste functies zijn introverte mensen veel geschikter. Wees je hiervan bewust!


Stap 2: Breng je kwaliteiten in kaart

Weet wat je toegevoegde waarde is als werknemer. Omdat introverte mensen niet de behoefte hebben anderen te domineren of te overtroeven, ervaren hun gesprekspartners hen als niet bedreigend en prettig in de omgang. Hoe fijn is dat voor een werkgever in een maatschappij waar iedereen constant alles opgedrongen krijgt!


Stap 3: Weet wat jij wilt bijdragen als werknemer

Jouw potentiële werkgever heeft een probleem en wendt zich tot jou voor een oplossing. Maar hij wil wel graag weten hoe jij dat probleem gaat aanpakken. Dus moet je zelf ook goed weten waarom jij de dingen doet zoals jij ze doet. Zorg er dus voor dat je voor jezelf helder krijgt wat je sterke punten zijn en hoe je dit kunt bewijzen aan de recruiter.


Stap 4: Wees voorbereid op lastige vragen en bedenk zelf relevante vragen

Vragen zullen gesteld worden tijdens je sollicitatiegesprek, daar kan je van op aan. En een goede voorbereiding, dat is waar de meeste introverte mensen eigenlijk heel erg goed in zijn. Het is dus belangrijk dat je je goed voorbereidt zodat je optimaal kan functioneren tijdens een sollicitatiegesprek.


Stap 5: Verdiep je in je gesprekspartners en de locatie van het gesprek

Op de dag van je afspraak wil je niet bezig zijn met waar je precies moet zijn en wie er tegenover je zal zitten. Het is op dat moment een overload aan informatie die jouw echte doel in de weg staat. Dus zoek op voorhand goed uit waar je moet zijn en wie je gesprekspartner is. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.


Stap 6: Formuleer doelen

Ieder mens heeft doelen maar als je een situatie vanuit een verkeerd doel bekijkt, kan dat je prestatie en dus het bereiken van je doel danig in de weg zitten. Zorg er dus voor dat je doel van het gesprek duidelijk is: kijken of de baan bij jouw past.


Stap 7: Oefen!

Veel introverte mensen hebben last van een strenge interne criticus die harde oordelen over henzelf uitspreekt. En daarom heeft een introverte kandidaat baat bij oefenen en rollenspel.

Ook het solliciteren zelf kun je als oefening zien. Van iedere sollicitatie leer je weer en wordt je weer een beetje beter.Bron: beaks.nl

bottom of page